Běžný účet

Běžné účty jsou klasickým produktem sloužícím nejen na platbám, ale i na rychlý výběr hotovosti. Jsou využívány na většinu transakcí, ať již máme na mysli převody mezd, platby nájemného, ​​splátek nebo výživného. Dnes už například jen velmi malá část zaměstnavatelů vyplácí mzdy v hotovosti, trendem je jednoznačně převod bezhotovostní formou. Běžný účet také značně usnadňuje různé pravidelné platby. Na platbu inkasa či účtů za telefon klient jen podepíše dodatek ke smlouvě o účtu, stanoví maximální částku a už se nemusí starat o termín platby. Platí, že pokud je inkaso daný měsíc vyšší než limit klienta, banka platbu neprovede.

Banky většinou nabízejí ucelené balíčky služeb, spojují běžné účty se svými dalšími produkty do cenově výhodnějších celků. V praxi to vypadá tak, že klient si k běžnému účtu může zakládat různé termínované vklady nebo spořící účty, mít záporný zůstatek na účtu či telefonicky zjišťovat jeho stav.

Prostředky z běžného účtu jsou kdykoliv k dispozici díky platební kartě. Druhou možností, jak se dostat k zůstatku, je výběr peněz u přepážky banky. I když každá možnost s sebou nese pozitiva i negativa, lze s jistotou říci, že výběr z bankomatu je téměř vždy levnější. Při výběru u přepážky se klientovi totiž musí věnovat odpovědný pracovník, pro banku tím narůstají mzdové a jiné náklady. Navíc platí, že bankomat má otevřeno 24 hodin denně.