Podle čeho si vybrat

První krok je rozhodnout se, zda si chcete zřídit běžný účet nebo balíček služeb.

Při základních běžných účtech, až na pár výjimek, bude v ceně pouze vedení běžného účtu. Všechny ostatní služby, například platební kartu a internet banking, si budete muset zaplatit zvlášť.
Při balících služeb jsou již v ceně balíčku zahrnuto i další doplňkové produkty a služby. Za všechny budete platit, ne všechny však budete i využívat.
Při výběru běžného účtu nebo balíčku služeb je dobré zvážit tyto faktory:

Poplatek za vedení účtu / za balík
Tento poplatek si banka stáhne pravidelně jednou měsíčně. Při běžných účtech je v ceně většinou jen vedení účtu. V balících služeb je obvykle i platební karta, vybrané služby elektronického bankovnictví a pravidelné zasílání výpisů. Čím je poplatek za balík vyšší, tím více služeb si kupujete. Za vyšší měsíční poplatek můžete získat více výhod: bezplatné výběry z některých bankomatů (většinou bankomatů té banky, ve které je běžný účet vedený), odpuštění několika účetních položek, vydání další platební karty zdarma, bezplatné vklady a výběry na pobočkách banky a pod.

Účetní položky (tj. poplatky za pohyby na účtu)
Přestože tyto poplatky jsou řádově v jednotkách až desítkách centů, mohou tvořit významnou část toho, co za běžný účet nebo balíček služeb měsíčně zaplatíte. Pokud jsou účetními položkami zpoplatňovány výběry z účtu (inkaso, trvalé příkazy, platby kartou, výběry hotovosti z bankomatů a pod.), Dochází vedle poplatcích za jednotlivé výběrové transakce i k účtování zvláštních poplatků za každý pohyb na účtu. Prakticky to znamená, že nezaplatíte jen za výběr z bankomatu, ale banka vám zaúčtuje i účetní položku. Obdobně mohou účetní položky souviset s vklady na účet. Některé banky účetní položky neuplatňují. Pokud jejich banky uplatňují, tak při běžných účtech budou pravidlem, při balíků služeb je můžete mít částečně nebo úplně v ceně balíčku.

Úročení
V současnosti sice úrokové sazby na běžných účtech nepatří k těm nejatraktivnějším, v rámci jednotlivých nabídek však mohou být odlišné. Některé banky nabízejí tzv.. "Progresivní úročení" v závislosti na výši prostředků na běžném účtu. To znamená, že čím více peněz na účtu máte, tím lepší úrok dostanete.

Přístupy k běžnému účtu
Vybírejte si i podle toho, jak chcete k prostředkům na běžném účtu přistupovat. Někdo upřednostňuje návštěvy pobočky, jinému stačí internet banking nebo přístup přes telefon či mobil. Pokud budete chtít častěji z účtu vybírat hotovost, určitě si zjistěte dostupnost a pokrytí bankomatů dané banky ve Vašem okolí. Podle typu balíku mohou být (ale nemusí) výběry z bankomatů Vaší banky zdarma, vždy však budou levnější než výběry z bankomatů cizí banky.

Povolené přečerpání (někdy nazývané také povolený debet nebo kontrokorentný úvěr) - pokud máte o tuto službu zájem, určitě si porovnejte úročení přečerpání na běžném účtu, jakož i podmínky úročení. Některé banky Vám začnou přečerpané prostředky úročit až po určité době. Pokud na účet dostáváte výplatu a hodnotu povoleného přečerpání máte nižší nebo přibližně stejnou jako je výška výplaty, tak zůstatek na účtu se jedenkrát měsíčně dostává k nule nebo do plusu. V takovém případě jsou úroky z přečerpání níže, případně žádné.

Věrnostní program
Některé banky Vám sníží nebo zcela vrátí poplatek za vedení účtu, pokud splníte stanovené podmínky, například:

pokud zrealizujete určitý počet výběrových transakcí za měsíc,
pokud využíváte více produktů banky najednou,
pokud dosáhnete stanovenou hodnotu průměrného zůstatku na spořících produktech banky.