Co je běžný účet

Běžný účet je bankovní produkt, který Vám umožňuje přístup k široké škále bankovních operací. Na běžný účet můžete přijímat peníze (výplatu, důchod a pod.), Platit z něj každodenní nákupy, faktury, splátky úvěrů, příležitostně nebo formou trvalých příkazů z něj převádět peníze na jiné běžné účty, povolovat na něm inkasa av neposlední řadě si z něj můžete vybírat hotovost.

K většině běžných účtů se dá přistupovat různými způsoby, například přes pobočku banky, internet nebo telefon. K některým účtům lze přistupovat i přes WAP v mobilním telefonu. Prostřednictvím debetní karty vydané k běžnému účtu můžete pohodlně platit za nákupy nebo vybírat peníze z bankomatů. Kromě výběrů hotovosti můžete na některých bankomatech zadávat převodní příkazy, nebo si můžete dobíjet kredit na předplacených kartách mobilních operátorů.

Banky samotné vnímají běžný účet jako produkt, jehož prostřednictvím s Vámi navazují vztah na dlouhé období. Hodnota běžného účtu přitom z pohledu banky nemusí vždy spočívat v něm samotném, ale v produktech, které na něj dokáže navázat. Banky získávají přes běžný účet informace o Vašem nákupním chování, příjmech a výdajích. Tyto informace jim poskytují prostor pro cílený prodej dalších produktů. Některé z nich souvisí přímo s běžným účtem, jiné jen okrajově nebo vůbec.